miercuri, 28 noiembrie 2012

FOTBAL ADEVARAT...150 de ani de la înfiinţarea celui mai vechi club devenit profesionist: Notts County!


Tradiţia merită cinstită, iar fotbalul englez oferă astfel de momente din plin. În urmă cu exact 150 de ani, pe 28 noiembrie 1862, avea să se formeze în Nottingham o echipă pionieră în cel mai iubit sport. Notts County FC a fost membră fondatoare a "The Football Associaton", cea mai veche federaţie de fotbal, alături de alte 11 cluburi.



Înainte de a juca ceea ce azi numim fotbal, cei porecliţi "coţofenele" au jucat o variantă proprie a sportului ce avea să devină "rege". Notts County e aşadar un club care se confundă cu începuturile fotbalului, a jucat în prima finală a celebrei FA Cup, pierdută cu Blackburn în 1891, singurul trofeu major pe care avea să-l cucerească trei ani mai târziu, în faţa lui Bolton.
Clubul a avut suişuri şi coborâşuri de-a lungul istoriei, una ce se întinde pe durata a trei secole! Între 1926 şi 1981 a stat în ligile inferioare, unde avea să revină după numai un sezon în elită. A mai bifat o prezenţă în sezonul 1991-92 al primei divizii, avea să cadă din nou. O istorie agitată dar şi cu premiere frumoase, a fost prima echipă care a obţinut o promovare în martie după Al II-lea Război Mondial, prin titlul Diviziei a treia din 1998. Cel mai mare pericol de desfiinţare a venit în 2003 dar datoriile au fost plătite de oamenii locali de afaceri şi suporterii echipei, unii dintre cei mai devotaţi din lume, indiferent de nivelul la care au jucat alb-negri.
Şi au venit şeicii
Eforturile suporterilor, deţinători a 60% din club s-au dovedit inspirate, în 2009 un consorţiu arab a preluat clubul. Imediat au venit şi investiţiile, la conducerea tehnică fiind numit reputatul antrenor suedez Sven-Goran Eriksson. Sezonul 2009-2010 s-a încheiat cu promovarea în League 1 - al treilea nivel în fotbalul englez. Vedetele Sol Campbell, Kasper Schmeichel ori Daniel Jones sunt doar câteva dintre numele aduse, cu valoare superioară pentru liga în care au evoluat. La capătul sezonului trecut echipa a ratat la mustaţă accederea în play-off-ul pentru Championship (L2). În prezent Notts County se află pe locul 6 în League One, cu şanse reale la promovare.
- Pentru a sublinia ce înseamnă acest club, putem adăuga doar că Juventus le-a copiat echipamentul în 1903, devenit tradiţional şi pentru marele club italian.
- Notts County evoluează pe Meadow Lane din Nottingham, o arenă de 20.029 locuri.
- Cel mai vechi club în viaţă, înscris în fotbalul englez, e Sheffield FC, care a luat fiinţă în 1857!