joi, 28 octombrie 2010

Poli va evolua duminică pentru a 29-a oară la Braşov, în faţa "stegarilor", la nivelul primului eşalon.

Palmaresul întâlnirilor directe este net superior ardelenilor care, cel puţin înainte de Revoluţie, şi-au făcut un obicei din a-i învinge pe timişoreni. De altfel, Politehnica nu se poate lăuda decât cu patru victorii pe terenul Braşovului, în 52 de ani de confruntări directe.




Prima întâlnire dintre cele două grupări s-a consemnat la 3 iulie 1958. La acea dată, Ştiinţa Timişoara trecea de Steagul Roşu Oraşul Stalin cu 1-0. Aceasta a rămas unica victorie pe tărâm braşovean obţinută de "studenţi" înainte de 1990. Cea mai "neagră" perioadă a alb-violeţilor în ceea ce priveşte confruntările de sub Tâmpa s-a întins din 1964 până în 1986. Au fost 22 de ani de secetă, în care Poli n-a izbutit să smulgă niciun punct de pe terenul "stegarilor". După opt înfrângeri succesive la Braşov, printre care şi un 0-4 în iunie 1983, bănăţenii au obţinut un 2-2, la 31 mai 1986. Galben-negrii au condus la un moment dat cu 2-0, prin golurile lui Şerbănică şi Cramer, însă Iosif Rotariu a restabilit egaliatea, după ce a punctat de două ori în două minute în poarta nefericitului Polgar.

Cum spuneam, pentru cea de-a doua victorie la Braşov, Poli a fost nevoită să aştepte până după evenimentele din 1989. Mai precis, setea de victorie a alb-violeţilor din meciurile de sub Tâmpa a durat aproape 36 de ani. La 2 aprilie 1994, Poli s-a impus clar pe stadionul "Tineretului", cu 3-1. Fostul şi viitorul polist Adrian Săvoiu avea să deschidă scorul pentru braşoveni în minutul 5. Asta nu i-a oprit însă pe elevii lui Emerich Dembrovschi, care au punctat de trei ori, prin Strizu (ajuns ulterior chiar sub Tâmpa), Contescu şi Kovacs. Finalul acelui meci a consemnat o adevărată lecţie de fair-play predată de antrenorul timişorenilor, care şi-a adus recunoştinţa pentru predecesorul său, Costică Ştefănescu, ajuns între timp pe banca Braşovului. Sosit în vestiarul "studenţilor", fostul fundaş al Craiovei a fost întâmpinat cu urale de polişti, la îndemnul "eroului de la Guadalajara".




De la acea dată, Poli şi-a mai trecut în cont încă două succese sub Tâmpa. La 1 noiembrie 2003, alb-violeţii aveau să se impună cu 3-0, aceasta fiind şi cea mai categorică victorie a timişorenilor la Braşov. Pentru bănăţeni au punctat Ilie Poenaru, Ciprian Prodan şi Silviu Bălace. Următoarea confruntare directă a fost tot de bun augur pentru Poli. La 9 aprilie 2005, "studenţii" s-au impus cu 1-0 la Braşov, graţie reuşitei lui Gigel Coman. Din păcate, cele două meciuri consemnate după acea dată s-au soldat cu două eşecuri la limită pentru bănăţeni. Mai întâi, în ultima etapă a ediţiei 2008/2009, Attila Hadnagy puncta pe final, risipind astfel orice speranţă a bănăţenilor la titlul de campioană. În fine, la 13 decembrie 2009, Nuno Diogo a izbutit unicul gol al întâlnirii, ajutat şi de o ieşire hazardată a lui Pantilimon.