marți, 1 mai 2012

Stadionul Dan Paltinisanu, fostul 1 Mai


Marele oval bănăţean îşi sărbătoreşte de 1 mai ziua de naştere. Stadionul ce poartă numele fundaşului de legendă Dan Păltinişanu, este şi azi al doilea ca mărime din ţară, şi chiar dacă nu e cel mai modern sau cel mai frumos, rămâne impunător şi respectabil. E „acasă” pentru sute de mii de suflete care se bucură şi suferă pentru Politehnica Timişoara.
Construit într-un stil „socialist” şi pentru toate sporturile în 1963, arena alb-violeţilor a trecut prin multe schimbări de-a lungul anilor. De la o capacitate de 30.000 de locuri pe bănci a fost mărit la peste 40 de mii de locuri la prima renovare din 1985. Au urmat vremuri grele pentru stadionul construit prin muncă voluntară. Arena a intrat în stare de degradare la începutul anilor 2000. Peste doi ani avea să vină însă o nouă renovare impusă de cerinţele Diviziei A. S-a trecut treptat la scaune şi la consolidarea structurii. Peste un an s-a inaugurat şi nocturna, la un meci cu Petrolul Ploieşti (2-1). Anul 2008 a adus noi lucrări la arenă şi anexe, care au fost aduse la standarde UEFA. Poli revenea în cupele europene.
Capacitatea actuală e de 32.972 locuri pe scaune, dintre care 1.742 sunt acoperite. De asemenea „Dan Păltinişanu” oferă facilităţi moderne pentru presă şi, în ciuda vechimii sale, sistemul de drenaj e printre cele mai bune din ţară, gazonul a fost şi el mereu de calitate, peste media terenurilor autohtone. Arena a purtat la început chiar denumirea de „1 Mai”, apoi după Revoluţie aceasta a luat numele fotbalistului Silviu Bîndea între 1992 şi 1995.
O serie de meciuri şi evenimente celebre de pe „El Monumental” vor rămâne mereu în inimile timişorenilor. Meciurile cu Celtic, Atletico, Real Madrid sau Şahtior Doneţk, din cupele europene. Duelurile interne cu UTA, Dinamo ori Steaua. Meciurile internaţionale şi concertele. Toate au avut parte de o atmosferă fierbinte, cum numai în capitala Banatului e posibil, cu zeci de mii de spectatori. Legendele continuă în privinţa a câţi spectatori au privit meciul cu scoţienii, 50 sau 60 de mii, în timp ce la concertul Lepa Brena din 1984, care va avea parte de un „encore” vara aceasta, au fost 65.000 de oameni!
S-a tot vorbit de o arenă nouâ în Timişoara, dar totul a rămas deocamdată la stadiul de proiect, ficţiune chiar, dacă ţinem cont de ce se întâmplă în ultima perioadă cu clubul alb-violet.

Serie de rezultate ciudate...

Poli - uta 0 - 1
Baia Mare - Poli 0 - 5 ( scor mincinos, multe eliminari )
Poli - Luceafarul Oradea 1 - 2

In momentul acesta 02.05.2012 primele trei pozitii din clasament sunt ocupate de:

1. Gloria Bistrita 56p
2. Poli 49p
3. uta 41p

Gloria promoveaza, Poli nu primeste licenta ( ori se dizolva echipa si porneste pe un nou drum din liga 5 ), urmatoarea care promoveaza ar fi ...uta.
Sincer imi doream sa se dizolve Bistrita si Padureanu - mare blatist.
Daca nu este sa promovam noi -- POLI -- atunci sa promoveze -  uta - , decat Chindia, Luceafarul Oradea sau gaz Metan Severin