vineri, 18 mai 2012

THE GUARDIAN

Jurnaliştii de la The Guardian tratează pe larg toate problemele cu care se confruntă fotbalul românesc în prezent. Englezii ne laudă noul stadion şi scriu că este un motiv de mîndrie pentru noi, dar spun că asta nu poate trage vălul asupra a ceea ce se ascunde în fotbalul nostru. 

"Naţional Arena este magnific. Laturi abrupte - cele mai abrupte în conformitate cu legislaţia europeană, atmosfera este excepţională, este aproape de centrul oraşului şi accesul se face rapid. Chiar dacă au fost probleme de finanţare, România are un stadion cu care se poate mîndri. Stau în locurile rezervate presei şi avem tot ce ne trebuie. Prize, televizoare şi cabluri de internet peste tot. Nu mi-a venit să cred că este vorba despre acelaşi oraş pe care l-am vizitat acum 11 ani", începe Jonathan Wilson în The Guardian.

"Stadion superb, fotbal murdar"

Ziaristul englez şi-a adus aminte cum arăta fostul stadion, "Lia Manoliu", la meciul din calificările în grupele Uefa Champions League, Dinamo-Manchester. "Aici se construieşte peste tot. Biserici vechi, blocuri şi monumentele sînt în curs de dezvoltare. Cîndva părea o ironie atunci cînd Bucureştiul era considerat "Micul Paris", acum se poate vedea că oamenii ştiau despre ce vorbesc. Primul meci pe care l-am văzut la Bucureşti a fost Dinamo - Steaua, chiar pe stadionul gazdelor, care era o dărăpănătură. A fost haos atunci. Cîţiva ani mai tîrziu îmi amintesc că am văzut Dinamo - Manchester pe Lia Manoliu. Atunci am fost îngrozit de ce cum arăta arena şi că mi s-ar putea întîmpla ceva", a scris acelaşi jurnalist.

"Universitatea Craiova a fost exclusă abuziv"

Englezii fac apoi referire la incidentul de la Finala Europa League, atunci cînd doi suporteri ai Universităţii Craiova au intrat pe teren, şi scriu despre "lucrurile necurate din fotbalul românesc".

"Atmosfera şi organizarea au fost incredibile. La începutul meciului, doi suporteri ai Universităţii au intrat pe teren în semn de protest la ceea ce s-a întîmplat cu echipa lor. Această echipă este una dintre cele mai vechi şi cele mai de succes din istoria fotbalului românesc. A fost retrogradată, dar ce a urmat a fost din ce în ce mai rău. Se presupune că echipa a refuzat să încheie un acord cu fostul său antrenor, Victor Piţurcă, şi clubul a fost exclus din toate competiţiile şi forţat să elibereze toţi jucătorii. Nu trebuie să fii teoretician să îţi dai seama că a fost o conspiraţie împotriva proprietarului clubului Universitatea, Adrian Mititelu. Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii, şi Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei au invocat nişte cauze care nu par a fi reale. Federaţia română a decis interzicerea Craiovei şi FIFA a pus la îndoială legitimitatea deciziei, dar FRF a rămas pasivă", au adăugat cei de la The Guardian.

Englezii citează Gazeta Sporturilor în cazul Timişoarei

The Guardian nu uită nici de cazul celor de la Poli Timişoara.  "Un alt episod ciudat a fost retrogradarea celor de la Poli Timisoara. Aceştia au fost retrogradaţi pentru că nu au primit o licenţă în conformitate cu articolele 46 şi 47 din Regulamentul de licenţiere. La fel au păţit şi Gloria Bistriţa şi Victoria Brăneşti. Ciudat a fost atunci cînd cotidianul Gazeta Sporturilor a publicat o serie de  stenograme din care reiese că Mircea Sandu prezintă decizia ca o victorie împotriva patronului lui Poli, Marian Iancu. "I-am (înjurătură) lui Iancu. Sînt mai puternic şi i-am (înjurătură) ca persoană", se arată în stenogramă. Este uşor să îţi dai seama că Timişoara a fost victima unei răzbunări a lui Mircea Sandu, Craiova a fost executată în mod abuzic pentru ca jucătorii ei să devină liberi, iar alte cluburi au fost victime colaterale", a mai scris jurnalistul englez.

Jonathan Wilson consideră dubios comportamentul lui Sandu şi Dragomir, care au reuşit să îl facă pe Adrian Mititelu să pozeze în victimă. Cei doi au spus despre Mititelu că nu îşi plăteşte jucătorii şi antrenorii la timp şi face foarte multe acuzaţii fără dovezi. The Guardian este la curent cu tot ceea ce se îmtîmplă în fotbalul românesc şi de faptul că Adunarea Generală a FRF a decis să elimine echipa lui Mititelu, în timp ce a acordat Craiovei dreptul de a avea o echipă în Liga a II-a din sezonul următor.

Cazurile "U Cluj - CFR" şi "Unirea Urziceni" sînt urmărite atent

The Guardian aminteşte şi de scandalul iscat cu o zi înaintea marii finale Europa League, la U Cluj - CFR, dar şi despre situaţia celor de la Unirea Urziceni, care au fost campioni în 2009, au învins-o pe Rangers cu 4-1 chiar pe Ibrox, iar apoi au fost dizolvaţi.

"Imbecilitate, scandal, conspiraţie", sînt cuvintele cu care The Guardian încheie articolul. Ziariştii spun că imaginea promiţătoare şi impresionantă a Stadionului Naţional este umbrită în esenţă de ceva putred ce se ascunde şi stă în spatele fotbalului.