joi, 2 decembrie 2010

Cautam gloria, la Bistrita

De-a lungul timpului, cel mai întâlnit rezultat în confruntările dintre cele două echipe în Ardeal a fost remiza. Totuşi, elevii lui Cosmin Contra vor încerca să obţină cea de-a treia victorie din istoria clubului în fieful lui Jean Pădureanu şi să se aprope de liderul Oţelul Galaţi.

Prima confruntare dintre cele două echipe la nivelul Ligii I s-a consemnat în ediţia 1990/1991, sezonul debutului în elită pentru gruparea ardeleană. Gloria s-a impus la 28 noiembrie 1990 cu 3-2, după un meci spectaculos, gustat din plin de cei 8.000 de spectatori prezenţi la meci. Pentru gazde au punctat Ivan şi Şuvagău în două rânduri, în vreme ce golurile Politehnicii au fost reuşite de Mănăilă şi Rosenblum.

În anii ’90, Poli a rezistat cu greu în faţa formaţiei lui Jean Pădureanu, nereuşind să smulgă decât patru puncte de la Bistriţa. La 13 mai 1992, timişorenii pregătiţi de Jackie Ionescu reuşeau o victorie la limită, scor 1-0, iar patru ani mai târziu avea să se înregistreze o remiză albă. În această decadă, Gloria s-a impus de patru ori, două dintre partide fiind adjudecate clar de ardeleni, cu acelaşi scor, 4-0.

După 2000, palmaresul Politehnicii la Bistriţa s-a îmbunătăţit, însă victoria n-a venit decât într-un singur meci, cel din 25 aprilie 2009, atunci când Alex Curtean înscria unicul gol al meciului pe final de joc. Ultima înfrângere a alb-violeţilor pe terenul Gloriei s-a înregistrat în urmă cu şapte ani şi jumătate. La 5 aprilie 2003, alb-albaştrii s-au impus cu 2-0 în faţa trupei pregătite de Gheorghe Mulţescu, prin golurile lui Sânmărtean şi Coroian. Ultima întâlnire dintre cele două echipe la Bistriţa s-a disputat în luna februarie a acestui an, într-un meci contând tot pentru prima etapă a returului. A fost 0-0 la 20 februarie, pe banca Gloriei debutând actualul antrenor al Rapidului, Marius Şumudică.

Gloria Bistriţa – Poli Timişoara
Meciuri: 14
Victorii Gloria: 5
Remize: 7
Victorii Poli: 2
Golaveraj: 17-7

Surpriza la meciul cu Gloria...


Odată cu recuperarea palmaresului Politehnicii, oficialii Timişoarei au planuri mari. Marian Iancu doreşte să unească sub denumirea actualului club şi palmaresul legendelor Chinezul şi Ripensia.

Toată săptămâna premergătoare jocului cu Gloria Bistriţa a stat sub semnul aniversării celor 89 de ani de la înfiinţarea clubului. De la jucători până la conducători şi suporteri, suflarea alb-violetă vorbeşte despre importanţa datei de 4 decembrie pentru tot ceea ce înseamnă Poli, mai ales că echipa e neînvinsă în actualul campionat. "Jucăm într-o zi de sărbătoare pentru clubul nostru, iar asta trebuie să o demonstrăm noi pe teren, nu prin vorbe, ci prin fapte să dovedim că suntem alături de suporteri, de tot ce înseamnă spiritul acesta, al oraşului şi al Politehnicii", a decretat fundaşul Srdjan Luchin.

Recuperarea palmaresului nu contează doar pentru imagine, ci este vitală pentru marketingul clubului, acesta urmând să fie relansat. "Suporterii chiar colaborează deja cu oficialii pentru stabilirea modelului de tricou pentru anul viitor", spune Paul Prodana, liderul galeriei "viola". Cu toate acestea, Marian Iancu nu se opreşte aici. Preşedintele lui Poli a anunţat că vrea sub acelaşi drapel palmaresul Chinezului şi al Ripensiei Timişoara, cluburi care au împreună zece titluri de campioană (6 Chinezul şi 4 Ripensia).

...surpriză în alb şi negru



Până acum bănăţenii au pierdut toate cele patru jocuri disputate de ziua lor, iar echipa se confruntă din nou cu probleme de lot. Zicu, Bourceanu, Scutaru şi Popovici sunt incerţi pentru jocul de mâine. Cei care vor intra pe teren vor purta un rând de echipament special cu tricouri în dungi alb-negre, identic cu cel folosit de prima echipă a "studenţilor" timişoreni.