luni, 29 noiembrie 2010

Statistica o da pe Poli campioana

Poli Timişoara a reuşit în premieră să încheie neînvinsă un tur de campionat. Din acest punct de vedere, calculele hârtiei îi permit să viseze frumos. După Revoluţie, s-a mai întâmplat de trei ori ca o echipă să nu cunoască gustul eşecului în prima parte a sezonului. În fiecare dintre cazuri, echipa respectivă a cucerit titlul.

Dinamo a reuşit această performanţă de două ori în ultimii 20 de ani. Mai întâi, în sezonul 1991/1992, formaţia pregătită de Florin Halagian încheia turul cu 13 victorii şi patru remize, iar în vara anului următor se încununa cu titlul de campioană. De altfel, ediţia respectivă a dat singura câştigătoare a campionatului de după Revoluţie neînvinsă până la final.

A doua astfel de ispravă a câinilor s-a consemnat la finele deceniului trecut, atunci când pe banca bucureştenilor se afla Cornel Dinu. În ediţia 1999/2000 a Diviziei A, Dinamo a cucerit campionatul, după ce reuşise un tur de senzaţie: 15 victorii şi doar două egaluri.

Au trebuit să treacă opt ani, pentru ca o altă echipă din România să reuşească acest lucru. În sezonul 2007/2008, CFR Cluj a încheiat turul neînvinsă, cu 13 victorii şi patru egaluri în cele 17 partide disputate. La finalul ediţiei, gruparea pregătită de Ioan Andone avea să sărbătorească primul titlu de campioană din istoria clubului.

Iată că a venit şi rândul Politehnicii să se laude cu un tur fără eşec. Totuşi, alb-violeţii sunt prima echipă care realizează această performanţă şi nu ocupă fotoliul de lider. Să sperăm însă că regula se va respecta şi în acest an, iar Poli va putea sărbători primul titlu de campioană în cel de-al 90-lea an de existenţă.