luni, 23 iulie 2012

Ripensia, readusa la viata


FC Ripensia revine în iarbă. Cu un proiect îndrăzneț, bazat pe principiile și valorile bănățene, membrii asociației își propun să readucă la suprafață un simbol. Clubul va începe din Liga a 6-a și va fi organizat după sistemul de socios.


Ideea readucerii la viață a Ripensiei a apărut în urmă cu 10 ani, când a fost înregistrat la OSIM numele, pentru a fi protejat. S-a încercat evitarea mutării acestui simbol al Timișoarei într-o altă parte a țării. A urmat o perioadă de cercetare și documentare, după care membrii asociației s-au întâlnit pentru a dezbate valorile și identitatea.„Procesul de reconstrucție a început acum 10 ani, când am intuit ce înseamnă valoarea simbolului, fotbalistic și pentru Banat. Am protejat numele, nu poate fi folosit în România. A urmat etapa de documentare, când am văzut ce a însemnat. Ne dorim să fim o voce a comunității”, a declarat Radu Ienovan, președintele CD al clubului. 
 
Pleacă din Liga a 6-a
 
Formația va începe ascensiunea din ultimul eșalon, Liga a 6-a, ca să respecte principiile în care cred membrii fondatori. Aceștia vor să o ia pas cu pas, într-o construcție sănătoasă, pentru a ajunge să readucă Ripensia la gloria de altădată. La ora actuală, echipa are un lot de 27 de jucători, unii având experiență în Divizia C, pe care încearcă să-i legitimeze, dar depinde și de cum se vor adapta cerințelor și valorilor clubului. „Este o provocare inedită. Construim o echipă din nimic. Ne-am hotărât să începem de jos, din Liga a 6-a. E greu să convingi jucătorii de valoare. Ovidiu Olariu, antrenorul, a adus un nucleu de studenți pasionați de fotbal, la care au mai venit și alții”, a declarat Radu Suciu, vicepreședinte și manager. Galben-roșii vor evolua pe stadionul Electrica.

 
Vor două echipe timișorene în prima ligă, în șase ani
 
Această echipă nu-și propune să concureze cu celelalte existente deja înoraș, membrii dorindu-și chiar ca peste șase ani Timișoara să aibă două echipe încărcate de istorie în prima ligă: Ripensia și Poli. „N-avem obiectiv să o înlocuim pe Poli. N-a avut nici o legătură cu situația lui Poli cu proiectul nostru. N-ar putea Timișoara să suporte peste 6 ani două echipe în Liga 1?”, a spus și Radu Nicosevici, unul dintre membrii fondatori. 
 
Clubul a primit decizia judecătorească prin care este recunoscut ca personalitate juridică și continuator al Ripensiei care a reușit să cucerească patru tirluri de campioană, în 1933, 1935, 1936 și 1938, și două Cupe ale României, în 1934 și 1936. Acest proiect ambițios se ghidează după sloganul Ripensiei legendare: „Ieri, astăzi și pentru totdeauna, valorile noastre rămân neschimbate”.