joi, 21 octombrie 2010

Cel mai important episod al duelurilor Poli - "U" nu s-a disputat în prima divizie. În primăvara anului 1984, cele două echipe studenţeşti s-au întâlnit la Timişoara, în divizia B, într-un veritabil derby al promovării. Deşi victoria era vitală pentru ambele combatante, cele două galerii au oferit o demonstraţie de fair play rar întâlnită pe stadioanele din România în zilele noastre.

Pentru început, câteva explicaţii esenţiale pentru cei care cunosc stadionul "Dan Păltinişanu" astăzi. Galeria Politehnicii îşi avea "sediul" în ţarcul de la tribuna a II-a, adică în sectorul de deasupra tunelului. De partea cealaltă, "U"-iştii au fost masaţi la acea partidă tocmai în Peluza Sud, acolo unde de mai bine de 15 ani îşi desfăşoară activitatea Commando Viola. Înaintea partidei, o parte a suporterilor polişti au venit în sectorul rezervat clujenilor. Timişorenii le-au oferit flori fanilor adverşi, s-a efectuat tradiţionalul schimb de fulare, iar pentru mai bine de un sfert de oră, cele două galerii au cântat împreună.

De altfel, partida cu pricina a stabilit un record absolut de audienţă pentru un meci de liga secundă în România: peste 55.000 de spectatori, aşa cum relatează presa vremii. Poli avea să se impună clar în acea partidă, cu 4-1, prin "dubla" lui Bozeşan şi golurile lui Giuchici şi Anghel. Pentru "Şepcile roşii" a egalat Suciu, în minutul 35.

Iată cele două garnituri:

Poli Timişoara (antrenor Emerich Dembrovschi): Clipa - Murar, Şunda, Şerbănoiu, Lehman - Deac (Vlătănescu), Rotariu, Bozeşan, Bolba - Giuchici, Titi Nicolae (Anghel)

Universitatea Cluj (antrenor Angelo Niculescu): Ariciu - Dobrotă, Bagiu, Neamţu, Poraţchi (Stoica) - Ciocan, Boieru, Meszaros, Fişic - Bucur, Suciu

Jucătorii alb-violeţi vor intra pe teren la meciul cu Universitatea Cluj purtând tricouri imprimate cu poza şi numele unui micuţ din Timişoara, Eduard Reytmaier. Copilul în vârstă de doar câţiva anişori suferă de o boală foarte rară, sindromul Hunter, care nu permite dezvoltarea persoanei afectate.

Eduard s-a aflat joi la antrenamentul formaţiei Poli şi tot el va da lovitura de început a meciului de campionat de vineri. Clubul FC Timişoara a anunţat că îi va dona copilului o parte din încasările din biletele vândute pentru această partidă, banii fiindu-i absolut necesari pentru a putea începe cât mai rapidă un tratament medical care este disponibil doar în străinătate. În lipsa acestuia, speranţa de viaţă a persoanelor afectate de sindromul Hunter este foarte mică. Tratamentul este unul foarte scump, se poate efectua doar în anumite clinici de peste hotare şi necesită sume importante de bani. În România se mai înregistrează doar şase asemenea cazuri medicale.