miercuri, 20 octombrie 2010

Poli - U Cluj, primul duel studenţesc de după Război

Poli Timişoara şi Universitatea Cluj se vor duela vineri pentru a 29-a oară la Timişoara, la nivelul eşalonului de elită. În primii ani de după cel de-al Doilea Război Mondial, întâlnirea dintre cele două grupări universitare era prezentat în presa vremii drept "Derby-ul studenţiei". Şi pe bună dreptate, în condiţiile în care au fost primele două reprezentante ale mediului academic care au activat la acest nivel în România postbelică.

Prima întâlnire dintre cele două formaţii s-a consemnat în ediţia 1948/1949, pe vremea în care ambele echipe purtau numele de CSU. A fost 2-1 pentru timişoreni, la 19 iunie 1949, graţie golurilor marcate de Mioc şi Meghie. În ediţia 1953 a Diviziei A, "Şepcile Roşii" au izbutit prima victorie pe tărâm bănăţean, 2-0, într-un meci în care proporţiile scorului au fost limitate doar de intervenţiile inspirate ale portarului bănăţean, Curcan. Cea mai bună perioadă a alb-violeţilor în disputele cu universitarii clujeni a fost între 1963 şi 1973, când timişorenii şi-au adjudecat toate cele şase întâlniri disputate.

Cea mai clară victorie a timişoreniloor s-a consemnat la 9 decembrie 1990, atunci când Varga. Bărbosu, Rosenblum şi Timofte au urcat la 4-0 tabela de pe fostul "1 Mai". Victorii clare au fost şi cele din martie 1990 şi mai 1997, ambele încheiate cu scorul de 4-1 pentru bănăţeni. Ultima a fost şi cea din urmă întâlnire dintre cele două echipe la nivelului primului eşalon în mileniul trecut, poliştii urmând să retrogradeze la finele acelui campionat. Hattrick-ul lui Guşatu şi reuşita lui Sasu le-au adus timişorenilor o victorie care i-a menţinut în cursa pentru evitarea matineului.

Ultimul succes al clujenilor la Timişoara s-a consemnat în urmă cu aproape 18 ani, 1-0, la 9 decembrie 1992. E drept, de atunci nu s-au mai disputat decât patru întâlniri pe Bega între cele două formaţii la acest nivel, toate revenind însă timişorenilor. Ultima vizită a "Şepcilor Roşii" la Timişoara a fost în aprilie 2008, atunci când Poli s-a impus cu 3-0, prin golurile marcate de Arman şi Artiom Karamyan şi Ionel Ganea.

Record de audienţă, în Divizia B

Unul dintre episoadele duelului Poli - "U" Cluj a trezit un interes întâlnit de puţine ori la jocurile alb-violeţilor de-a lungul timpului. La partida din 20 mai 1984, presa vremii a consemnat că în tribunele stadionului "1 Mai" s-au înghesuit peste 55.000 de spectatori. Această asistenţă e cu atât mai impresionantă cu cât partida respectivă s-a jucat în liga secundă. Poli şi "U" erau contracandidate la accedera în elită, iar o eventuală victorie a timişorenilor rezolva, în mare măsură, ecuaţia promovării. Alb-violeţii nu şi-au dezamăgit numeroşii fani şi s-au impus cu 4-1, prin "dubla" lui Bozeşan şi reuşitele lui Giuchici şi Anghel. Pentru "Şepcile Roşii" a punctat Suciu.